Pagini

miercuri, 2 februarie 2011

Constante in C++

"Toate visele par imposibile pana cand le indeplineste cineva" 
– Barry Neil Kaufman
   
     Orice limbaj de programare lucreaza cu variabile si constante, inclusiv C++, deci trebuie sa va explic cum sta treaba cu ele inainte de a trece mai departe.Va voi da niste definitii, voi explica cum se noteaza, folosesc etc. si apoi va voi da si exemple si ceva de facut singuri ca sa fiti siguri ca ati inteles. Deci sa trecem la treaba.


Variabile.Ce sunt?De cate feluri?

     Constantele sunt valori care nu se modifica pe parcursul executiei unui program.Acestea se impart in 2 categorii: constante numerice si constante nenumerice.Constantele numerice sunt si ele de 2 tipuri: intregi si reale.Cele nenumerice sunt de mai multe feluri:constante caracter, constante sir de caractere, constante logice( booleene) si constante simbolice.
     Cele mai intalnite totusi sunt urmatoarele:
  • int -> cuprinde valorile intregi intre -32767 si 32767;
  • float -> include numere reale, cu si fara virgula;
  • long -> permite memorarea unor numere intregi foarte mari( mai mari decat cele mentionate la int);
  • char -> valorile de acest tip contin caractere cuprinde intre apostroafe.
Constante reale
     Trebuie sa retinem ca nu toate valorile reale pot fi retinute de calculator.De aceea singurele valori reale care pot fi retinute sunt cele cu un numar finit de zecimale dupa virgula.

Constante caracter
     C++ foloseste standardul de codificare din codul ASCII.Conform acestui cod fiecare caracter are un cod ASCII, un numar intreg intre 0 si 255.
     Codul ASCII are dispuse caracterele in forma urmatoare:
  • Caractere litere mari: 'A', 'B',..., 'Z' ( coduri de la 65 la 90);
  • Caractere litere mici:'a',...,'z' (coduri de la 97 la 122);
  • Caractere cifre:'0',...,'9' ( coduri de la 48 la 57);
  • Caractere speciale, care sunt integrate in restul intervalului [0,255].
De retinut! Sa nu confundati caracterul '9' cu cifra 9!

Constante siruri de caractere
     Sunt siruri de caractere curpinse intre apostrofuri.Acestea pot contine orice fel de caractere, de la caractere speciale pana la caracterul spatiu.
Exemple: 'program', 'Borland C++' etc.

Constante intregi cu sens logic( boolean)
     In cadrul unor programe exista posibilitatea de a intalni conditii care vor returna o valoare de adevar True sau False.C++ nu contine insa acest tip de data logica si de aceea aceste 2 valori vor fi "simulate" cu valorile 1 pentru True si 0 pentru False.

Constante simbolice
     In cadrul unui program se mai pot utiliza si anumite constante cu o valoare specificata si care nu poate fi modificata.Acestea sunt definite la inceputul unui program sub forma:

#define <nume> <valoare>

     Un exemplu concret de folosire a acestei instructiuni este atunci cand vrem sa definim valoare lui Pi.Deoarece nu putem folosi litera greceasca il vom defini pe Pi astfel:

#define Pi 3.14

Mai exista cateva constante simbolice definite in C++ care pot fi folosite deschizand biblioteca <values.h> la inceput de program.Una dintre ele este MAXINT care are valoarea cea mai mare pe care o poate lua o variabila de tip intreg, adica 32767 sau MAXLONGINT care indica cea mai mare valoare posibila de tip longint adica 2147483647.


De incercat singuri
Ca sa fiti siguri ca ati inteles, va las aici un mic exercitiu pe care sa il faceti singuri.Pentru fiecare constanta din prima lista, alegeti tipul lor din a doua.


Constante

  1. 254
  2. -362.
  3. "36"
  4. "cout"
  5. MAXINT
  6. '8'
Tipuri
  1. Constanta intreaga
  2. Constanta reala
  3. Constanta caracter
  4. Constanta simbolica predefinita
  5. Constanta sir de caractere

     Cam asta e tot despre variabile in C++.Va mai astept cu intrebari, corectari, nelamuriri si cu rezolvarea la micul exercitiu.Va astept cu drag!Succes!

Postari care te-ar putea interesa:
Printati postarea

2 comentarii:

Anonim spunea...

multzumesc f mult!
mai ajtept si alte tutoriale!

Mihai spunea...

Imi pare rau sa te dezamagesc dar am facut un alt blog tot cu acelasi subiect dar in limba engleza pe care voi lucra de acum.
Linkul: http://www.infonetplusplus.com

Trimiteți un comentariu